4.9.2015

Fysioterapian jälkeistä myllerrystä

Pitkään mielessä pyörinyt ajatus käyttää Aava fyssarilla, muuttui vihdoinkin teoksi. Fysioterapian jälkeen ristiriitaiset tunteet ja ajatukset on myllertäneet mielessä. Ehkä jo ennakkoon pelonsekaisin tuntein osasin aavistella jotakin, ja myös senkin takia käynti viivästyi.
Kerroin heti alkuun tilanteemme, eli mitä harrastamme ja Aavan terveydentilan. Fyssari katsoi Aavan liikkeet ja totesi, että ravi voisi sujua paremminkin. Omaan silmääni se kuitenkin ravasi aivan, kuten aina ennenkin. Aava jännitti kovasti uutta paikkaa eikä sen takia meinannut alkuun rentoutua yhtään. 
Hoitoa aloittaessa fyssari kysyi Aavan polvien tilanteesta ja siitä hölmistyneenä vain totesin, että nollat ne on. Tai olivat silloin, kun ne on tarkastettu. Nyt kuitenkin oikea polvi luksoitui hieman tietyssä liikkeessä. Sillä hetkellä tunsin, miten mielessä rakentamani pilvilinnat ja unelmat sortuivat.

Miksi?

Hoidettaessa Aavasta ei löytynyt suurempia jumeja eikä se näyttänyt kipuilevankaan. Hoidon jälkeen tarkasteltiin vielä uudemman kerran molemmat polvet ja nyt kumpikaan ei enää luksoitunut. Todennäköisesti siis jokin kohta oikeassa takajalassa oli jumissa, mikä aiheutti polven luksaation. Vielä en kuitenkaan saanut huokaista helpotuksesta, sillä nyt tilannetta on seurattava. Sain ohjeet miten testata itse pystyykö polvilumpio paikoillaan.

Fyssari totesi, että Aava on oppinut jakamaan rasituksen tasaisesti, koska sekä etu- että takapäässä on sanomista. Usein koira, jolla on esim. huonot lonkat, mutta kyynäret priimat, sysää rasituksen etupäähän, jonka takia taas aiheuttuu vaivoja sinne. Edes pieni valonpilkahdus risukasaan.

Lopuksi saatiin hyvät ohjeet kuntoutukseen. Aavan vaivoja ei voi parantaa muuten, kuin vahvistamalla tukilihaksia. Tästä lähtien jumppaamme kahdesti päivään ja pyritään myös mahdollisuuksien mukaan lenkkeilemään pehmeissä maastoissa, jotta lihakset saisivat kunnolla töitä.

Agilityä saamme jatkaa, mutta koska laji on todella rasittava, suositteli fyssari rinnalle jotakin muuta lajia, joka kehittäisi lihaskuntoa. Siksipä luultavasti jossakin vaiheessa käymme kokeilemassa miltä Dobo vaikuttaisi. Uusi fyssarikäynti olisi tiedossa ihan vuoden lopussa tai ensi vuoden alussa.
Reilun kuukauden päästä jäämme loppuvuodeksi treenitauolle agilitystä, koska lähden suorittamaan harjoitteluja kauemmaksi kotikonnuilta. Suunnitelmissa olisi kuitenkin kisailla muutamat kisat loppuvuoden aikana, mutta seuraillaan tilannetta.

Treenitauon vuoksi meille ei voida luvata treenipaikkaa kevätkaudelle tammikuusta alkaen. Jos sitä emme saa, niin kehittelemme jotakin muuta mukavaa. Toiveissa kuitenkin olisi päästä jatkamaan, mutta aika näyttää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti