13.10.2017

Perjantai 13.

PALJON ONNEA OLKIAHON AAT!

 


Aamu oli hämärä ja syksyinen. Koiranpentuja odotettiin syntyviksi, mutta emokoiran edellisiltaisen käytöksen perusteella niitä ei kuitenkaan odoteltu seuravalle aamulle. Toisin kävi ja viimeinen koulupäivä ennen syyslomaa vaihtuikin kätilön töiksi. 

11 vuotta sitten, perjantaina 13. päivä, olin auttamassa maailmaan kuutta pientä jämtlanninpystykorvanpentua. Kolme pientä syntyi aamusta peräkkäin, minkä jälkeen emokoira lepäili ja keräsi voimia. Loput kolme syntyivät parin tunnin tauon jälkeen. 

Eräs innokas, silloin 12-vuotias, koiraharrastaja joutui huilailemaan kesken tapahtuman, sillä silloin hän kokikin koiran synnytyksen melko rajuksi tapahtumaksi. Minä siis. Kummallinen, huono olo pääsi iskemään, koska enhän aamun tohinassa ja jännityksessä ollut saanut syötyä mitään. Traumoja ei tapahtuneesta jäänyt, sillä olinhan siihen valmistautunut etukäteen lueskelemalla opuksia aiheesta ja rakentamalla pentulaatikon tulevia pieniä varten.

Pentue saatiin turvallisesti maailmaan ja emokoira hoiti niitä hienosti. Parin kuukauden ruljanssi pentujen kanssa oli hieno ja opettavainen kokemus. Joitain asioita opittiin kantapään kautta ja tiedot ja taidot ovat sen jälkeen karttuneet sen verran, että monen asian tekisin nykyään toisin. Silloin niitä pidettiin hyvinä tai edes keskinkertaisina ratkaisuina ja enhän vielä silloin tietenkään ollut päävastuussa kasvatuksesta. Innokkaasti mukana kaikessa touhussa vain. Ajat muuttuu...

Pennut saatiin kasvatettua pikkupennuista touhukkaiksi jämptinaluiksi ja annettiin ensimmäisiä eväitä niiden elämään. Olisin valmis kokemaan sen uudestaan milloin vain. Ja sainhan tuosta pentueesta itsellenikin omaksi ihanan Aksun, joka edelleen jaksaa innokkaasti päivystää ohikulkijoita tarhastaan.

Outoa ajatella, että siitä on jo 11 vuotta, vaikka toki paljon on tapahtunut tässä välissä. Aika ei vaan voi mennä näin nopeasti. Tuntuu, että vasta olin kirjoittamassa 10-vuotispostausta, mutta siitäkin on kulunut aikaa jo vuosi. Joka tapauksessa vuosi on taas vierähtänyt ja on aika toivottaa onnea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti